Voedingsadvies

Wat is een gezond eetpatroon nu eigenlijk? Tegenwoordig is er veel informatie beschikbaar op het internet en is het niet meer duidelijk wat klopt en wat niet. Daarnaast evolueert het thema voeding en gezondheid enorm snel! Zaken waarvan vroeger gezegd werd dat deze 'gezond' waren kunnen nu schadelijk zijn voor de gezondheid en omgekeerd. Als diëtiste werk ik met de meest recente aanbevelingen die wetenschappelijk onderbouwd zijn en begeleid ik je graag bij de zoektocht naar de gepaste voeding voor jou. 

 

IT'S ALL ABOUT BALANCE


 

Een gezond eet- en leefpatroon gaat veel verder dan voldoende water drinken of minder vaak uiteten gaan. Een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl werken hand in hand met elkaar. Een evenwicht tussen de twee zorgt ervoor dat je je energiek en vitaal voelt, stress beter kunt hanteren en je meer van het leven kunt genieten. Ik ben ervan overtuigd dat je dit kan bereiken door samen met mij je doelen vast te leggen, waarbij we rekening houden met eventuele hindernissen of moeilijkheden. Deze doelen moeten haalbaar zijn, zodat deze op termijn geïntegreerd zijn in je dagelijks patroon en je hierbij niet meer moet nadenken. Lees hieronder meer over de onderwerpen waarmee je bij mij terecht kan!

Gezonde voeding

Gezonde voeding betekent niet dat je enkel nog groenten en fruit mag eten. Gezonde voeding betekent voor mij een gebalanceerd en gevarieerd eetpatroon, waarbij alle nodige voedingsstoffen aanwezig zijn, maar waarbij je zeker ook eens mag snoepen. Het is daarnaast heel belangrijk dat er een gezonde relatie is met voeding. Weg met schuldgevoelens na het eten van iets dat minder gezond is! Leer genieten van eten en vind de juiste balans.

 
 

Diabetes mellitus

Bij de diagnose van diabetes mellitus is het belangrijk om te letten op koolhydraten, maar ook andere voedingsstoffen spelen een belangrijke rol. Bij diabetes mellitus type 2 kan voeding ervoor zorgen dat je geen medicatie meer moet innemen. Bij diabetes mellitus type 1 of andere types kan het een zeer belangrijke ondersteuning van de behandeling zijn. Tijdens de begeleiding gaan we dieper in op wat koolydraten zijn, welke soorten er zijn, op welke andere voedingsstoffen er gelet moeten worden en welke rol beweging kan hebben. Het advies is afhankelijk van het type diabetes.

 
 

Hartvriendelijke voeding

2 vaak voorkomende aandoeningen van hart en vaten zijn hypercholesterolemie en hypertensie.
 
Hypercholesterolemie is een te hoge cholesterol. Cholesterol is een vetachtige bouwstof dat lichaamscellen aanmaakt. Het wordt gemaakt uit verzadigde vetten, die gehaald worden uit ongezonde voeding. Het aanpassen van de voeding kan je cholesterol aanzienlijk verlagen. Tijdens de begeleiding leg ik het verschil uit tussen de goede en de slechte cholesterol en geef ik tips om je cholesterolgehalte te verlagen.
 
Hypertensie is een te hoge bloeddruk. De oorzaak hiervan kan zowel genetisch als verworven zijn door een ongezonde levensstijl (roken, veel zoutgebruik, veel vetten, stress ...). Doordat de bloeddruk hoger is moet het hart harder werken en wordt het dus meer belast. Een gezond eetpatroon kan hier dus ondersteuning bieden.
 
Daarnaast zijn er tal van hart- en vaataandoeningen waarbij aangepaste voeding baat kan hebben.
 
 

Prikkelbaar darmsyndroom en IBD

Bij het prikkelbaar darmsyndroom, ook wel IBS genoemd, speelt het laag FODMAP-dieet een zeer belangrijke rol in het verlichten van de klachten. We werken in fases , waarbij we samen jouw 'FODMAP-emmer' vullen. Dit is een fictieve emmer die we samenstellen waarin de voedingsmiddelen zitten die jij wel verdraagt. Ook bereidingswijzen en tips voor tijdens het eten kunnen klachten aanzienlijk verminderen. Begeleiding tijdens dit dieet is zeer belangrijk om voedingsstoftekorten te voorkomen. Het doel is om samen een voedingspatroon te creëren waardoor je met zo weinig mogelijk klachten terug volop kunt genieten van eten!

Inflammatory bowel disease, ook wel IBD, omvat de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Bij beide aandoeningen is er een ontsteking van het maag-darmkanaal. Voeding speelt hier dus ook een belangrijke rol, waarbij de maag en de darmen zo weinig mogelijk worden belast. Iedereen reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen, dus is het belangrijk om de juiste begeleiding te hebben.

 
 

Intoleranties en voedselallergieƫn

Intoleranties en voedselallergieën worden vaak verward met elkaar. Er is wel degelijk een belangrijk verschil en daardoor ook een andere aanpak op vlak van voeding.

Bij een intolerantie is er een verstoorde vertering van een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld door een tekort aan een enzym. De meest gekende intoleranties zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie (coeliakie). Typische klachten zijn een opgeblazen gevoel, diarree, krampen ...

Een voedselallergie is een ongewone immunologische reactie van het lichaam op een gewoon bestanddeel. Hierbij spreken we van allergenen. Ei, melk, noten ... zijn voorbeelden van gekende allergenen. De klachten van een voedselallergie beperken zich niet enkel tot de maag en de darmen, maar kunnen over heel het lichaam voorkomen. Vernauwde luchtwegen, hoesten, uitslag, zwelling van de huid, hoofdpijn ...

Voeding bij een allergie bestaat dus uit het strikt vermijden van het allergeen dat een allergische reactie veroorzaakt. Bij een intolerantie is het dieet iets minder streng, maar dit is afhankelijk van de tolerantiegrens. Het is dus heel belangrijk dat je gevolgd wordt door een diëtist, zodat je voldoende informatie hebt over jouw specifieke intolerantie of allergie.

 
 

Voeding tijdens de zwangerschap

Er wordt vaak gezegd dat je tijdens de zwangerschap moet 'eten voor twee'. Dit is echter niet waar! Wat je wél moet doen, is gezond en gevarieerd eten. Ook zijn er bepaalde voedingsstoffen die belangrijker zijn tijdens de zwangerschap. Je wilt ervoor zorgen dat de foetus de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en zeker geen schadelijke stoffen krijgt. Daarnaast speelt gezonde voeding een belangrijke rol in de preventie van zwangerschapsdiabetes. Ik begeleid je graag doorheen jouw zwangerschap!

 

Sportvoeding

Door sociale media is er zeer veel informatie beschikbaar over welke voeding het beste is voor sporters. Vaak wordt deze term dus algemeen gebruikt, maar er is een belangrijk verschil tussen kracht- en duursporters. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met het niveau waarop je sport. Met mijn specialisatie in sportvoeding help ik je graag verder met het bouwen van een eetpatroon dat past bij jou als sporter!

 

Alternatieve voeding

Alternatieve voeding zoals vegetarisme en veganisme werden de laatste jaren steeds meer populair. De beweegredenen zijn verschillend: dierenwelzijn, milieu, eigen gezondheid ... Het is wetenschappelijk aangetoond dat een vegetarisch eetpatroon verschillende positieve gezondheidseffecten heeft! De kans op voedingstekorten is echter hoog indien je vlees, vis en/of melkproducten niet op de juiste manier vervangt. Ik help je graag verder naar een volwaardig eetpatroon.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb